Меню
Количка

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА 85% 35кг

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА 85% 35кг
Извън наличност
ФОСФОРНА КИСЕЛИНА 85% 35кг
  • Наличност: Извън наличност
  • Вид: ЦЕНА НА БРОЙ
Цена с ДДС

Фосфорът може да е един от трите основни видове тор, необходими на всяко растение, но фосфорната киселина е вторичен, дори съпътстващ тор, който има по-особена структура и заслужава специално внимание.


Фосфорът и неговите преимущества

Фосфорът е един от 17-те жизненоважни елемента за развитието на растението. Фосфорът е ключов компонент в някои агрохимикали, като фосфорна киселина. Процентното съдържание на фосфора в тор е под формата на фосфорен пентаоксид. Като един от трите основни елемента в NPK, фосфорът се използва в напълно оксидизирана или хидратна форма. Така фосфорът се усвоява по-лесно от растенията, но това зависи в голяма степен и от киселинността на почвата.


Заради бавното движение на фосфора от твърдите фосфатни торове в почвата, бяха направени проучвания за изнамиране на метод, чрез който фосфорът да бъде по-достъпен за растенията. Фосфорът действа еднакво добре на всички култури, но най-вече на онези с дълбока коренова система. На агропазара фосфорът се предлага под две форми.


Фосфорна киселина

Фосфорната киселина е редуцирана форма на фосфата. Ползва се като и тор, и като биостимулнат. Фосфорната киселина действа на растения, които имат остра нужда от фосфор. Фосфорната киселина не се разглежда като основен тор, а като съпътстващ. Други го намират за отлично средство за унищожаване на гъбички.


Фосфорната киселина не се намира в естествената природа с малки изключения – когато почвата е особено кисела (под 2,1).


Съществува определена бактерия, която разгражда фосфорната киселина във фосфат, за да направи фосфорът достъпен и усвоим за растенията. Фосфорната киселина увеличава издръжливостта на зеленчуци като домати и пипер, като забавя времето им на гниене. Течната фосфорна киселина съдържа 54% дифосфорен пентаоксид.


Производство на фосфорна киселина

Фосфорната киселина се получава чрез два процеса – „мокър“ и термичен.


Термичен процес – фосфор и въздух. Фосфорът бива изгарян в нагорещен въздух, за да се получи фосфорна киселина. Концентрацията на крайния продукт е 85%. Термичният процес обикновено дава по-чист продукт, но изисква много повече енергия.

Мокър процес – фосфатна скала, към която се добавя концентрирана сярна киселина. Това води до образуването на фосфорна киселина и клациев сулфат (гипс) и някои неразтворими примеси. След пречистването, концентрацията на фосфорна киселина стига до 60%. Киселината, получена чрез „мокър“ процес, не е така чиста, но се използва при производството на торове.

Приложение на фосфорната киселина

Около 90% от произведената фосфорна киселина се използва за производството на торове. Тя се превръща в три фосфатни соли, които се използват в агрокултурата  – троен суперфосфат, диамониев хидрофосфат и моноамониев дихидрогенфосфат. Годишно се произвеждат 43 млн. тона.


Фосфати за торене

Солите на фосфорната киселина, фосфатите, са съединения, които се използват широко в селското стопанство. Те са предпочитан съпътстващ тор за овошки, зеленчуци и други.


Амониеви фосфати – моноамониевият дихидрогенфосфат и диамониевият хидрогенфосфат се използват главно като торове чрез смесване на правилните пропорции на фосфорна киселина с безводен амоняк във въртящ се барабан.

Калциеви фосфати – калциевият дихидрогенфосфат се получава чрез реакция на фосфатна скала и сярна киселина, от което се получава суперфосфат, съдържащ 20% дифосфорен пентаоксид. Ако се третира с фосфорна киселина, се получава троен суперфосфат. Постига се най-високото ниво на фосфат.

Натриеви фосфати – фосфорна киселина и натриев хидроксид, като крайният продукт кристализира.

Торене с фосфорна киселина:

В песъчливите почви наличието на фосфор е много по-голямо и може да се задържи по-лесно, отколкото в глинестите, алкални почви. Най-добрата форма за торене е течната. След като се разреди, той се излива около стеблото, без да го докосва. Усвояването става по-бързо.


Ако искате обаче дълъг процес с минимално излужване, заложете на твърдата форма и пробвайте с фосфати. Фосфорната киселина може да се прилага на всеки етап от развитието на растението, но при някои култури, като захарното цвекло, е за предпочитане да започнете да торите още в началото. Семената също покълват по-добре, когато в стартовия тор има фосфорна киселина.

Всяка регистрирана поръчка от КЛИЕНТ на сайта www.fertimag.com, автоматично се обработва и предава за опаковане.

При необходимост от уточняване на детайли по вашата поръчка, моля свържете се предварително с нас на посочения телефон (в секция контакти) всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

Използваме услугите на куриерска фирма Еконт. 

Плащането се извършва с НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ, тоест заплащате поръчката при получаването и. Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма ЕКОНТ. При заплащане в брой при доставка се използва Пощенски паричен превод(ППП). Вие ще получите фискален документ от Еконт като лицензиран пощенски оператор за извършване на Пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Запазете фискалният документ, който замества касова бележка в доказателство за извършеното плащане!

Приоритетен час на доставка се заплаща допълнително 2.40лв. (с ДДС) според тарифата на куриерската фирма.

Всяка наша пратка пътува към Вас с опция ПРЕГЛЕД, молим Ви задължително възползвайте се от нея и преглеждайте пратките си пред КУРИЕРА ИЛИ В ОФИСА НА ЕКОНТ. Липси или несъответствия по поръчката Ви, които не са регистрирани пред Куриер или в офис на еконт, няма да бъдат уважавани!

Ние изпращаме Вашите продукти в ненарушен търговски вид и съдържание, напълно годни за употреба! Ако се съмнявате в това при приемането на продуктите, моля, свържете се с нас незабавно и направете рекламация пред куриера, който доставя Вашата поръчка.

При желание да се възползвате от правото си за връщане на продукт в 14 дневен срок, същият трябва да бъде върнат в търговски вид. Под търговски вид се разбира продуктът да е с НЕНАРУШЕНА опаковка и да НЕ Е ИЗПОЛЗВАН. 

В случаите на рекламация, настъпило гаранционно събитие, сгрешен продукт, липсващ продукт е необходимо задължително да ни информирате чрез ФОРМАТА ЗА ПОДДРЪЖКА ТУК!

Клиента извършил поръчката се задължава да освободи пратката си в срок от 7 дни от нейното пристигане в офиса на Еконт. В случаите, когато не вземете поръчката си в рамките на 7 дни от куриер, всеки следващ ден се таксува престой (магазинаж) от 4.80лв. (с ДДС) според тарифата на куриерската фирма. Желанието за задържане на пратката след седмия ден трябва да бъде писмено заявено от клиента. 

Моля обърнете внимание, че след като завършите поръчката си тя се предава на куриерската фирма максимално бързо и не може да бъде спряна. При отказ на вече изпратена поръчка Вие дължите доставките на куриерската фирма в двете посоки.

Запазваме си правото при непредвидени обстоятелства да доставим Вашите продукти в различен срок от опоменатия поради причини, за които ще бъдете информирани своевременно.

Професионалната консултация и индивидуалния подход към всеки клиент, са гарантирани!

Снимките и видеата към всяка оферта са с представителна цел, детайлите на продуктите са описани в офертата!

Всички други общи условия на fertimag.com

Благодарим Ви, че Сте наши клиенти!