Меню
Количка

СТИМАК-АМИНОКИСЕЛИНЕН БИО ТОР 5л

СТИМАК-АМИНОКИСЕЛИНЕН БИО ТОР 5л
СТИМАК-АМИНОКИСЕЛИНЕН БИО ТОР 5л
  • Наличност: В наличност
  • Вид: ЦЕНА НА БРОЙ
Цена с ДДС

Варианти на продукта

Какво представлява СтимАК?


СтимАК е аминокиселинен тор, който се използва като биостимулатор за растенията, за да подпомогне техния растеж и устойчивост.

Какъв е механизмът на действие на СтимАК?


В строежа и състава на всички живи същества задължително участват белтъчините, които, от своя страна, са изградени от аминокиселини. Белтъчините (протеините) могат да изпълняват различни функции в растителната клетка. Например, структурните протеини участват в изграждането на клетъчните стени, транспортните протеини служат за пренос на вещества в клетката, а други белтъчини образуват прости ензими и ензимни комплекси или играят важна роля в хормоналния обмен на растенията. Въпреки че при хората, животните и растенията белтъчините са огромен брой, те са изградени само от 20 аминокиселини. Тези 20 аминокиселини могат да се свързват в различен ред и брой, като по този начин формират огромното разнообразие от протеини.


Всяко растение има способността да си синтезира само аминокиселините, които са му неоходими за формиране на белтъците. За да се случи тази биохимична реакция обаче, се изисква разход на голямо количество енергия, градивни материали и време. Разбира се, всяко растение може само да синтезира своите аминокиселини, но ако ги получи на готово, това се отразява положително на биохимичните процеси, които протичат в него и метаболизмът му се ускорява значително.

 


Какви са ползите от употребата на СтимАК?


Още първите 3 до 4 дни след третиране с аминокиселинния тор СтимАК се забелязва промяна в интензитета на цвета на растенията към по-тъмно зелено. Това се дължи на забързания метаболизъм, който активизира и процеса на фотосинтеза. Ако СтимАК се прилага редовно, съобразно препоръчителните дози за съответните растения, могат да бъдат констатирани следните положителни ефекти:


Хранителните елементи се усвояват по-добре

Фотосинтетичната активност на растенията се подобрява

Повишава се устойчивостта на растенията към стрес, както и по-бързото им възстановяване след това

Засилва се устойчивостта на растенията към фитопатогени

При третиране на семена се повишава кълняемата енергия, дружното поникване и се осигурява по-мощно развитие на кореновата система

След предсеитбената обработка на семената при пшеницата, например, се повишава продуктивното братене

Добивът и качеството на получената продукция се увеличава

Наблюдава се по-къс и буен растеж на растенията, по-къс срок за покълване, както и промяна в интензитета на цвета. Освен това аминокиселините имат естествен хелатиращ ефект, което означава, че умеят да се свързват с различни микро и макроелементи. По този начин се подобрява усвояването и придвижването им в растенията. Съвместната апликация на аминокиселинния тор в комбинация с микроелементи (дори в по-малки дози)  дава много добри резултати.


Какъв е съставът на аминокиселинния тор?

Сухо вещество не по-малко от - 44%, от което:

Орг. вещество - 82% и Аминокиселини - 35%

Общ азот - N-3.8%, Общ фосфор - Р2О5-4%, К - (КО2) - 4,4%


Микроелементи (мг/кг): цинк - 75, мед - 4, манган - 24, бор - 38, калций - 350, магнезий - 2200, желязо – 50


L-Аминокиселини


г/100г


Аспарагинова киселина


7.05


Цистин


0.90


Фенилаланин


3.91


Треонин


4.23


Валин


5.83


Лизин


4.74


Серин


5.00


Метионин


2.18


Глутаминова киселина


14.74


Изолевцин


3.33


Хистидин


3.59


Глицин


5.77


Левцин


8.97


Аргинин


2.88


Аланин


9.62


Тирозин


1.22


Пролин


9.62


Орнитин


3.40


 


По какъв начин се прилага продуктът?


СтимАК се прилага по 2 основни начина: чрез почвено третиране и листно приложение.


При почвеното третиране торът подобрява състоянието и плодородието на почвата. Насърчава се растежът на корените и по-доброто усвояване на хранителните елементи. Като резултат се забелязва повишен добив от съответната култура.


Листната апликация на тора е приложима за всички растения, които разполагат с листна маса, която да бъде третирана. В това число влизат полски и зеленчукови култури, цветя, декоративни растения, тревни площи и др. Снабдяването на растенията с аминокиселини е много важно особено по време на активния вегетативен растеж. Ако торът се прилага по време на цъфтеж и плододаване, се регистрират по-високи добиви и по-добро качество на произведената продукция.


Когато СтимАК се прилага листно, той трябва да се разтвори, като следвате следните стъпки. Първо, напълнете резервоара на пръскачката с половин обем вода, след което добавете продукта и разбъркайте добре, допълнете с вода и разбъркайте отново до равномерно смесване. Препоръчително е да се прилага рано сутрин или късно вечер и да се избягва пръскане при дъжд, силен вятър или екстремни температурни условия.


СтимАК може да се използва също така при всички системи на наторяване включително посредством поливни води и капково напояване.


За кои растения може да се използва?

 

СтимАК действа като биостимулатор и е приложим за абсолютно всички видове растения - дървета, културни растения, технически култури, цветя, саксийни растения и т.н.


Препоръчително е обаче начинът на третиране да се съобрази с конкретното растение, както и с условията на средата. Така, например, за употребата в домашни условия се препоръчва почвено приложение за сметка на листното третиране.  

 


Превантивна или последваща употреба?


Третирането на растенията с аминокиселинен тор цялостно укрепва тяхната структура. Прави ги по-устойчиви на външни влияния и стрес, които могат да се предизвикат от засушаване, измръзване, употреба на различни пестициди, хербициди и т.н.


Механизмът на действие на част от селективните хербициди, които се ползват в съвременното земеделие, се основава на блокиране на синтеза на някоя от аминокиселините, която е необходима за развитието на плевелите. Проблемът е, че тези хербициди оказват влияние и на културните растения и ги стресират. Ако се ползват съвместно с аминокиселинен тор обаче, този стрес се намалява неколкократно. 


Употребата на аминокиселинен тор се оказва много ефективна и при вече стресирани растения. Например, след градушка, която е нанесла щети върху овощни насаждения, лозя и дори зеленчуци, при цялата листна маса може да се възстанови много бързо с няколко третирания със СтимАК.


Превантивното ползване е препоръчително, но употребата на СтимАК и след нанесен стрес оказва видимо положителен ефект.

 


Подходящ ли е за предсеитбена обработка на семената?


Семената на растенията също могат да се обработват със СтимАК, като това подпомага по-дружното им покълване  и може да скъси срока им за поникване с няколко дни. Посевите стават по-изравнени, повишава се качеството и количеството на продукцията.


Предварително се третират с тора, след което се просушават и засаждат. Просушаването се налага, за да не залепнат зрънцата поради по-лепкавата консистенция на продукта.

 


Какви са препоръчителните дози?


В таблицата са посочени препоръчителните дози за някои от най-разпространените растения. Ако се нуждаете от допълнителна информация, нашите специалисти ще ви консултират.


Овощни култури (ябълки, праскови, кайсии, сливи)


Третира се двукратно през вегетацията след цъфтежа и при формиране на завръзите


200 - 300 мл/дка


Лозя (винени, десертни)


Третира се двукратно при дължина на летораста до 10 см до образуване на ягоридата


200 - 300 мл/дка


Зеленчукови култури (домати, краставици, пипер, патладжан и др.)


Третира се през цялата вегетация през 7-10 дни


150 - 200 мл/дка


Грах, фасул и други бобови култури


Две вегетационни третирания след цъфтеж през 15-20 дни


150 - 300 мл/дка


Лук, чесън, праз, моркови репички, зеле, броколи, картофи, карфиол, листни зеленчуци


Третира се двукратно след разсаждане през 10 -15 дни и след стрес, причинен от неблагоприятни условия и третиране с пестициди


150 - 300 мл/дка


Тикви


Трикратно третиране през вегетацията, фаза 3-5 лист, преди цъфтеж, при формиране на плодовете


200 - 300 мл/дка


Дини и пъпеши


Третира се двукратно през вегетацията, след цъфтеж и при наедряване на плодовете


200 – 300 мл/дка


Ягоди, малини, къпини, касис


Да се прилага 10-15 дни преди първа беритба и да се продължи през 7-10 дни


150 - 200 мл/дка


Пшеница, ечемик, овес


Двукратно през вегетацията, начало на братене преди вретенене


150 - 300 мл/дка


Царевица


Третира се във фаза 5-8 лист (съвместно с хербициди)


150 - 300 мл/дка


Слънчоглед


Третира се във фаза 5-8 лист (съвместно с хербициди)


150 - 300 мл/дка


Сорго


Третира се във фаза 5-8 лист (съвместно с хербициди)


150 - 300 мл/дка


Люцерна, пасища, тревни площи


Третира се след излизане от покой  и 10-15 дни след всеки откос (при формиране на биомаса)


200 - 300 мл/дка


Цвекло


Трикратно внасяне във фази 4-6, 6-8 и 8-10 лист


200 мл/дка


Тютюн


След разсаждане две третирания през интервал от 20 дни


100 - 150 мл/дка

Всяка регистрирана поръчка от КЛИЕНТ на сайта www.fertimag.com, автоматично се обработва и предава за опаковане.

При необходимост от уточняване на детайли по вашата поръчка, моля свържете се предварително с нас на посочения телефон (в секция контакти) всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

Използваме услугите на куриерска фирма Еконт. 

Плащането се извършва с НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ, тоест заплащате поръчката при получаването и. Доставката е за сметка на клиента и се таксува според стандартните тарифи на куриерска фирма ЕКОНТ. При заплащане в брой при доставка се използва Пощенски паричен превод(ППП). Вие ще получите фискален документ от Еконт като лицензиран пощенски оператор за извършване на Пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Запазете фискалният документ, който замества касова бележка в доказателство за извършеното плащане!

Приоритетен час на доставка се заплаща допълнително 2.40лв. (с ДДС) според тарифата на куриерската фирма.

Всяка наша пратка пътува към Вас с опция ПРЕГЛЕД, молим Ви задължително възползвайте се от нея и преглеждайте пратките си пред КУРИЕРА ИЛИ В ОФИСА НА ЕКОНТ. Липси или несъответствия по поръчката Ви, които не са регистрирани пред Куриер или в офис на еконт, няма да бъдат уважавани!

Ние изпращаме Вашите продукти в ненарушен търговски вид и съдържание, напълно годни за употреба! Ако се съмнявате в това при приемането на продуктите, моля, свържете се с нас незабавно и направете рекламация пред куриера, който доставя Вашата поръчка.

При желание да се възползвате от правото си за връщане на продукт в 14 дневен срок, същият трябва да бъде върнат в търговски вид. Под търговски вид се разбира продуктът да е с НЕНАРУШЕНА опаковка и да НЕ Е ИЗПОЛЗВАН. 

В случаите на рекламация, настъпило гаранционно събитие, сгрешен продукт, липсващ продукт е необходимо задължително да ни информирате чрез ФОРМАТА ЗА ПОДДРЪЖКА ТУК!

Клиента извършил поръчката се задължава да освободи пратката си в срок от 7 дни от нейното пристигане в офиса на Еконт. В случаите, когато не вземете поръчката си в рамките на 7 дни от куриер, всеки следващ ден се таксува престой (магазинаж) от 4.80лв. (с ДДС) според тарифата на куриерската фирма. Желанието за задържане на пратката след седмия ден трябва да бъде писмено заявено от клиента. 

Моля обърнете внимание, че след като завършите поръчката си тя се предава на куриерската фирма максимално бързо и не може да бъде спряна. При отказ на вече изпратена поръчка Вие дължите доставките на куриерската фирма в двете посоки.

Запазваме си правото при непредвидени обстоятелства да доставим Вашите продукти в различен срок от опоменатия поради причини, за които ще бъдете информирани своевременно.

Професионалната консултация и индивидуалния подход към всеки клиент, са гарантирани!

Снимките и видеата към всяка оферта са с представителна цел, детайлите на продуктите са описани в офертата!

Всички други общи условия на fertimag.com

Благодарим Ви, че Сте наши клиенти!